Taktik

Om taktik i schack

Taktik i schack avser en kort sekvens av drag som begränsar motståndarens valmöjligheter och kan resultera i materiella vinster. Motståndaren är forcerad till att utföra särskilda drag vilket ger dig fördelar efter en kort tid.

Kombination betraktas ibland som en synonym till taktik men även associerar till begreppen så som matt, offer, avdragare, bindning, dolk, dragtvång, mellandrag, gaffel etc.

Schackmatt - grund

lätt, 4 st; Matt med dam, torn, 2 löpare samt löpare och springare

Schackmatt är en ställning i schack som innebär att partiet tar slut, och den spelare som satte sin motståndare i schackmatt har vunnit.

Det innebär att motspelarens kung kan inte undkomma eller avstyra attacken.

Matt i 1 drag

lätt, 100 st

Träna dig på att sätta matt!

Matt i 2-5 drag

lätt, 20 st

20 klassiska mattkombinationer

Kombinationer

medel 20 st.

Lär dig kombinera och vinna efter siciliansk öppning. Svart drar och vinner.

Kombinationer - stor databas

medel, 313 st.

Lär dig på att vinna genom att studera in dessa vackra kombinationer. Materialet täcker olika tema - att hitta matt i 2, 3 eller fler drag, gaffel, damoffer, sista-raden-matt, öppen h-linje, kvävmatt, kvarn...


Träning

Efter att du har gått igenom alla övningar kommer du med all säkerhet att rejält ha förbättrat din skicklighet på området och därmed inte missa någon chans att utföra liknade kombinationer i dina framtida partier.

Alla övningar är tagna från turneringspartier. Detta kommer att påverka din mönsterigenkänning vilket sparar tid när du gör ställningsbedömningar och räknar varianter vilket också sparar energi - färre tidsnöder förbättrar turneringsresultat.

Studera träningsmaterialet (300 övningar) och testa dina kunskaper.

Starta träningen