Nyheter


Roliga, intressanta och tragiska incidenter, gamla mästare, öppningar...

12-08-2004


Veckans bok
Three Days with Bobby Fischer & Other Chess Essays
GM Alburt och Al Lawrence
2003
engelska
Detta är en intressant bok med två olika delar. Enligt författarna delar nästan alla som spelar schack samma två frågor:
- Hurdana var de gamla mästarna?
- Hur väljer jag öppningar som ger mig goda ställningar?Schack med dess historia, gamla mästare, turneringar och speciella karaktärer är roligt. Att läsa om schack borde vara lika roligt och det är detta tomrum som boken hoppas fylla!Här finns både roliga, intressanta och tragiska incidenter som inträffat både bakom ridån och framför. I tio kapitel beskrivs världsmästarna och andra karaktärer. Därefter följer i del två elva kapitel vilka handlar om bokens andra ämne: öppningar.Hur man väljer öppningar, hur mycket tid man bör spendera på detta, och andra frågor besvaras mycket ärligt och insiktsfullt. Betoningen ligger på vad som kan åstadkommas på lite tid eftersom författarna är fullt medvetna om att läsaren förmodligen arbetar heltid och har barn. Att duktiga spelare och tränare tar sig tid att sätta sig in i denna situation och utarbetar sätt för dem att på ett konstruktivt kunna ägna sig åt sin hobby måste berömmas.
Till stor del kan du läsa boken utan bräde vilken gör den perfekt som kvällslektyr eller resesällskap. Vill du, finns det dock några kapitel med öppningsanalyser där det kan vara värt att spela igenom dragen på ett bräde för att få ut max.Rekommenderas till alla entusiaster och öppningsintresserade...
(288 sidor)


[bokshop]