Nyheter


Ivantjuk kommenterar för Schacknytt

15-07-2004

"I det här numret kommenterar Ivantjuk för första gången för Schacknytt. Det är spännande att jämföra de stora spelarnas olika sätt att kommentera. Regeln tycks vara att ju bättre spelarna är desto mindre flum blir det i kommentarerna. För de bästa tenderar schack bli en sysselsättning där exakthet och yttersta precision är
det viktigaste.


Vi som har följt Peter Heine Nielsens kommentarer här i Schacknytt under de två senaste åren har kanske märkt att han inte låter intuitionen få sista ordet när han väljer dragen.


Tiger har ju också lärt oss en del genom åren. Han sa ju för snart tre år sedan att det inte räcker med att hitta de rätta dragen, man måste även göra det på ett giltigt sätt. I detta nummer ger han oss följande tänkvärda ord: ”...ingen ställning är “lätt vunnen” förrän man ser slutet i en forcerad variant som man är säker att man räknat rätt på.”


Ralf Åkesson visar i detta nummer att han är en riktigt god turneringsrapportör och bra på att kommentera andras partier. I detta nummer ger han oss lite inblick i den belgiska ligan, som på många sätt påminner om den svenska.


Hur många har hört talas om Dieter Nisipeanu? De flesta av er har nog det efter hans fina spel i FIDE-VM i Las Vegas år 2000 där han slog ut både Shirov och Ivantjuk. Mihail Marin porträtterar Rumäniens etta som är på väg att spränga 2700-vallen. Dieter är en fantastisk taktiker vilket inte minst märks på hans formidabla slutspelsbehandling.


I år har vi varit dåliga på att bevaka Elitserien. Det har mest blivit ett parti här och ett där. Vi får se hur det blir i höst. I detta nummer avslutar vi årets Elitserie med två partier där Emanuel Berg var inblandad. Ett som vit mot Winsnes i Draken, och ett som svart mot Hector. Emanuel fick både ge och ta. Sin Kristi himmelfärdshelg tillbringade han i Sandviken. Läs om hans något ovanliga resa från Arvika till Sandviken!
Trevlig schacksommar!"
ur Ari Zieglers ledaren


[läs mer (17 sidor i PDF-format) på www.Schacknytt.com]