Nyheter


Veckans bok: Moderna schackmästare på klassisk mark

08-07-2004

Ari Ziegler har äntligen bestämt sig för att ge ut en turneringsbok från turneringen han sponsrar varje år. Kanske är det ett försök att ge turneringen den uppmärksamhet den verkligen förtjänar. På sistone har det varit svårt att få till arrangemanget men i stället för att ge upp kontrade han i år och skaffade det starkaste startfältet någonsin med sex stormästare, två IM och två titeljagande amatörer. Vi gläds med Joel Åkesson som lyckades med bedriften och därmed tog sin andra IM-inteckning!


Boken andas en känsla av äkthet och närvaro där de flesta partierna är kommenterade av Ari själv men några är kommenterade av spelarna själva, vissa med osedvanligt djup. Vilka var deltagarna? Viktor Gavrikov, Mihail Marin (vilka båda vunnit turneringen tidigare), Dorian Rogozenko, Jonny Hector, Juan Bellon, Leif Erland Johannessen, alla stormästare. Viesturs Meijers och Emanuel Berg, båda IM samt Joel Åkesson och Johan Hultin, aspiranter! Turneringen fostrade en så fantastisk kampstämning att de flesta spelarna till slut behövde en extra vilodag.


Namnet på boken anspelar på det anrika hotellet Excelsior som i unga år huserade sådana berömdheter som Greta Garbo och Ingrid Bergman! Genom hela boken kan du hitta rutor med turneringshistorik i form av resultat, och även små rutor med korta roliga intervjuer. En bok som stimulerar såväl fantasi som kreativitet.
168 sidor


[bokshop]