Nyheter


Hultsfredsfestivalens schackmästerskap: Delad seger för Bo Lindberg och Björn Johnson

21-06-2004

Hultsfredsfestivalens årliga festivalmästerskap i schack avgjordes i helgen för tredje gången. Festivalmästerskapen är en udda tävling med normala schackmått mätt; den spelas i ett mörkt litet cirkustält under ljusförhållanden som inte skulle ha accepterats av Fischer, för att uttrycka det diplomatiskt. Ljudförhållandena är också något originella. Under den sjätte och näst sista ronden, som spelades på lördagen, startade till exempel en hårdrockkonsert mitt under ronden. Femtio meter från spellokalen!


Allt detta är dock sådant som spelarna redan från början är införstådda med. Bland deltagarna fanns i år allt från fjolårssegraren och Sveriges högst rankade junior, Bo Lindberg (Sollentuna SK), via starka och mindre starka klubbspelare till rena amatörer och en och annan nybörjare.


Spelformen i turneringen är 7 ronder monrad med 20 minuters betänketid per spelare och parti. Efter sju ronder delades segern mellan Bo Lindberg och Björn Johnson (Lunds ASK), båda på 6 poäng. Tredje rondens tidiga finalparti mellan Lindberg (vit) och Johnson slutade med seger för Johnson efter knallhårt och växlingsrikt stonewallparti. Därefter vann Lindberg resten, medan Johnson förlorade i den sjätte hårdrocksronden mot Hultsfreds SK:s Patrik Lindborg. Lindborg slutade på tredje plats med 5,5 poäng.