Nyheter


Veckans bok: The Marshall Attack – Incorporating the Anti-Marshall Lines av GM Bogdan Lalic

02-05-2004

Marshallangreppet i Spanskt är en av de viktigaste varianterna i schackhistorien. Svart offrar en bonde för långsiktiga angreppschanser. Första partiet som spelades var det berömda Capablanca – Marshall 1918. Vit vann men idéernas bärkraft var tillräcklig för att en ny variant skulle födas!


Nuförtiden spelar alla möjliga olika spelartyper öppningen och den används inte bara för att komma åt vits kung utan mycket för att snabbt få alla pjäser i spel. Vit har under tiden fullt sjå med att få sina egna damflygelpjäser i spel och det är denna kamp som oftast avgör åt ena eller andra hållet.


En del spelare har för vana att inte tillåta Marshall, som till exempel Kasparov, och även dessa anti-Marshall-varianter täcks i förestående verk.


Idag är den självklara huvudvarianten 11...c6 men det har inte alltid varit så. Svarts övriga alternativ vid elfte draget tas upp i ett eget kapitel, liksom Steiner-varianten med 9...e4.


Detta är i princip det enda nutida bok som finns om öppningen. Författaren är en stormästare som kommer från Kroatien men nu är fast bosatt i England. Han har tidigare skrivit flera böcker, bland annat Classical Nimzo-Indian (Dc2) och Queen’s Gambit Declined: Bg5 system.

176 sidor

[bokshop]