Nyheter


Hans namn är ett schackligt varumärke

02-03-2004

Schacknytt nr 9 & 10/2003
GLIGORIC
av Anders Sandström
Hans namn är ett schackligt varumärke. Han har tillhört världseliten längre än de flesta av oss minns. Hans bästa partier är en del av allas vårt schackliga medvetande. Han är vid åttio års ålder ett synnerligen levande monument över vår tids schack – han har mött dem alla, han har slagit dem alla, han har satt sitt märke i Caïssas moderna historia. Schacknytts Anders Sandström fick en två timmar lång intervju med stormästaren Svetozar Gligori´c under dennes tredagarsbesök i Göteborg tidigare i höst.

Så kom han då till Göteborg, legenden Svetozar Gligori´c, influgen från Belgrad mitt i hösten, under folkomröstningen och efter mordet på vår utrikesminister. Åttio år gammal, men ännu med hela sin mänskliga vitalitet och en stor del av sin schackliga styrka i behåll gled han in på scenen – en riktig världsman i en vänlig liten farbrors gestalt.
Han är inte fysiskt stor, Gligori´c, snarare tvärtom. Men vid brädet, under hastig simultanpromenad och på scenen som estradör – försiktigt smuttande på sin slivovits och med schackhistorien, den egna och den encyklopediska, på sina fem fingrar – växer han till en gigant även i rumslig mening. I simultanmatchen kör han över tjugomannafältet på dryga tre timmar. Den gamle släpper några remier mot slutet, kanske av trötthet och förlorar bara ett parti – mot Kamraternas Ulf Nyberg. Resten blir till en imponerande uppvisning i taktisk kontroll, kampvilja och trohet mot de personliga idéer om schackets logiska lagbundenhet som tillåtit honom att stanna i världseliten i nästan fyra decennier.

Historieberättaren
Och så berättar han historierna. Om Kasparov och Karpov. Om Tal och Keres. Om Korchnoi. Och om Fischer – ständigt denne gäckande amerikan – vilkens mentor och vän han blev under det sena femtiotalet och vilkens misstrogna vänskap han lyckats behålla ända in i 2000-talet. Och han berättar om en annan och värre flygresa än turen Belgrad–Göteborg – den från England till schackolympiaden i Havanna 1966, där halva världseliten kunde ha strukit med när planet fick maskinfel över Atlanten och fick linka tillbaka till det brittiska fastlandet på halv motor. Den ryska truppen omväxlande sov och söp sig genom den utdragna panikincidenten.
Överledaren Bondarevskij fick väckas med milt våld när planet väl landat i säkerhet i England. Han vägrade i det längsta att tro på uppgiften att man var tillbaka på ruta ett igen. ”You are joking! It’s not funny!”, var den yrvakne Bondarevskijs reaktion. Gligori´c själv drog en filt över skallen under stora delar av den skakiga flygturen och förlitade sig på sin förmåga att tänka positivt; den hade fungerat under hans partisantid i kriget och den fungerade nu. Men den vettskrämde stormästaren vid hans sida – namnlös här, för vem f-n hade inte blivit rädd – insisterade på att peka ner mot Atlantens gråkalla dyningar och fråga: ”Can you help me? Can you swim? Please!” Med perspektivet 1000 meters fallhöjd utan fallskärm, nollgradigt vatten, 300 mil från land och livräddning av kostymklädd icke simkunnig schackmästare i hundrakilosklassen svek den positiva andan vår vän Svetozar. Han blev svaret skyldig!

I Havanna – sent omsider
Långt senare i Havanna, dit man omsider flugits i ett nyreparerat plan (”Du måste ha ett plan”, eller hur det nu var Larsen sa), såg nämnde stormästare, nu relaxande vid poolen med en drink i handen, sin forne stolsgranne tillryggalägga längd efter längd av uppenbarligen kompetent frisim i bassängen. I den nyss till livet återvände steg upprördheten – trots paraplydrinkarna och det kubanska solskenet – snabbt till flygincidentsnivå igen. Och han utropade ”Look at Gligori´c! He is swimming like Johnny Weissmüller! And he wouldn’t tell me in the plane!!” Sådan är tonen i Gligori´cs föreläsning i Göteborg – djupt allvar, exakta minnesbilder, fantastiskt schack och ett brett leende som växer till unisont ekande skrattsalvor. Allt värdigt en showman i världsklass och säkert en del av förklaringen till mannens enorma popularitet, i schackvärlden såväl som i hemlandet. Att han numera hör lite illa och att korrelationen fråga–svar därför blir aningen chansartad bidrar närmast till att öka den älskvärda charmen kring både artist och föreställning. Den hyggligt stora publiken möter mästaren med respekt men också med påfallande stor värme – närmast som en gammal vördad, historieberättande farfar.

I Göteborg – 37 år senare
Teamet i Göteborg – Ari Ziegler och Zeljko Kartal m.fl. – har all heder av initiativet att ta hit legendaren Gligori´c. Inspirerad och outtröttlig håller 80-åringen hov i över tre timmar och det känns ändå kort. Detta efter att han dagen före givit en briljant simultanföreställning. Fantastiskt! Mer sånt schack åt folket, tack – varför inte Spasskij nästa gång?!
– Jag är oerhört överraskad över mottagandet i Göteborg. Jag vet egentligen inte om jag förtjänar det, säger Svetozar Gligori´c med klädsam men uppenbart ärlig blygsamhet när han slagit sig ner mitt emot dig i den stora skinnsoffan i rökrummet på klassiska Hotell Excelsior i centrala Göteborg. Den fysiskt diminutive schackgiganten försvinner nästan i den generöst tilltagna möbeln, men som omgivning förstärker den hans drag av närmast brittisk gentleman. Hans engelska är, bortsett från en tydlig brytning, exemplarisk och hans förmåga att formulera sig avslöjar honom som den yrkesman i ord han var under många år. Gligori´c arbetade under decennier som journalist och politisk nyhetskommentator på Jugoslaviens ledande månadstidning, med skarp prosa och gott omdöme som kännemärken i branschen...

...läs mer i Schacknytt nr 9/2003

I DETTA NUMMER
Ledaren: Ju fetare desto senare
Elitserien 2003–04: inledningsvis av Anders Sandström
Att Bestiga bergen i Gausdal av Kaido Külaots
Samba Cup 2003 av Peter Heine Nielsen
Färgstarkt schack i Curaçao av Alon Greenfeld
Studier av Bo Sjögren
TALS SUPERTORN MOT TVÅ LÄTTA PJÄSER – DEL 3 av Mihail Marin
Cartak 2003 av Ari Ziegler
Det är bara draken av Dorian Rogozenko
Torn mot löpare och springare av Esben Lund
Gligoric! av Anders Sandström
Hemma hos Paul Morphy av Roy Nilsson
Schack och schackkomposition: det fångade tornet av Alon Greenfeld och Yochanan Afek
Revansch i dödens skugga av Ulf Sjödell
Recensioner sammanställda av bo sjögren
En trevlig lösning av Raymund Allen

[läs mer på www.schacknytt.com]

[ladda ner Schacknytt-Light]PRENUMERERA >>

8 NR Á 64 SIDOR FÖR 450 KRONOR


e-post: order@schackbutiken.com (skriv namn och adress; inbetalningskort kommer med tidningen)

tel: 031-24 47 14