Nyheter


OS-rapport 2 från Turin av IM Ari Ziegler

28-05-2006

Rond 6

Magnus gör entre (foto: Ari Ziegler)


Från OS-byn till spelhallen behöver spelarna gå en 15 minuter lång promenad. Halva promenaden består i att beträda en lång bro som går över ett järnvägsområde. (Det är för övrigt mycket billigt att åka tåg i Italien.) Denna bro är inte helt säker ännu. Tre veckors arbete återstår innan man kan anse den 100% säker. Trots detta har turneringsledningen beslutat att det må bära eller brista. Idag svajade bron likt en finlandsfärja när vi skulle gå över. Det hela kan sluta med en saftig katastrof. Det är bara att hoppas att bron håller hela vägen. Emanuel Bergs kommentar var: Det var bara skönt när de svajade, och lite spänning tackar man ju inte nej till.


I spellokalen måste alla spelare bära brickor hela tiden. När man är färdig med sitt parti lämnar man en av två brickor till domaren, därefter måste man lämna spelområdet. Efter n kvart försökte Kramnik gå på toaletten utan sin säkerhetsbricka med sig. Det blev nobben, och han riskerade att bli utkastad, så han fick så snällt följa med vakten tillbaka nästan 100 meter till sitt bräde!


Idag gjorde Magnus Carlsen entré och showen kunde börja. Hans motståndare valde en variant i Franskt som ger vit ett litet men bättre slutspel, men Magnus tänkte kanske att han inte hade lust att komma till OS och för att fisa så istället offrade han kallt två bönder. Jesper Hall berättade en gång om hur Michail Gurevitj offrade två bönder mot honom, och efter partiet sa han: - I just wanted to create some complications. Jesper åkte dit så det stänkte om det. Det är ju klart, att med den enorma talang och snabbhet i tanken Magnus har så har han troligen råd att offra två bönder för lite komp när han spelar mot spelare med 200 rankingpoäng mindre. Magnus vann programenligt. Partiet finns nedan. Norge vann mot Venezuela med 2½-1½.


Sverige gjorde som sagt en riktigt bra match mot Spanien i femte ronden. Emanuel Berg stod lite bättre, men nobbade remi och förlorade, så det var 2-2 med mersmak för Sverige. Idag spelade de mot Bulgarien som har ett bra lag även om inte herr Topalov är med. Och de blågula imponerar. Agrest försökte hela tiden få lite press mot Kiril Georgiev men det hela slutade remi. Johan Hellsten spelade ett tufft parti mot Cheparinov (Topalovs sekundant). Cheparinov pressade hårt hela tiden och lyckades till slut vinna även om det inte var så enkelt. Emanuel Berg fick betalt för sin hårda inställning och vann i en hård teoriduell i Sveshnikovvarianten mot Spasov. Tiger spelade ett typiskt Tigerparti där motståndaren hade något som såg ut att vara en smula föredelaktigt, men Tiger överraskade med att locka Petkov att vinna Tigers dam och därefter var det trolleriskola på hög nivå.


Resultat:
SVERIGE - BULGARIEN 2½-1½
Agrest - Georgiev ½-½
Hellsten - Cheparinov 0-1
Berg - Spasov 1-0
Hillarp - Petkov 1-0OS-arena är jättestor (foto: Ari Ziegler)


I ryska laget var det ingen som tog ansvar idag och det ledde till Ryssland spelade tre remier på de tre första och förlorade med vit på sista!


För övrigt var det många fina matcher på toppborden. Vad sägs om följande:


Ivan Sokolov – Kramnik ½-½
Aronian – Kåsimdjånåv ½-½
(Ja, eftersom han är Uzbek och själv säger att det är så det skall uttalas föreslår jag att man skippar den traditionella transkriberingen från ryskan i hans namn.)
Bu Xiangshi – Kamsky 1-0
Najditsch - Anand ½-½
Nisipeanu – Gelfand 1-0


Det matchar vilket ”Dortmund” som helst, och det är bara fem partier av 500.


Vädret är fint här i Turin. De senaste dagarna har det varit ungefär 25 grader i skuggan. Det är oftast lite disigt. Vid enstaka tillfällen är det helt molnfritt.