Nyheter


Veckans bok

27-04-2006

The Safest Sicilian
--A Black Repertoire with 1.e4 c5 2.Nf3 e6--
av GM Deltjev & IM Semkov
2006 218 sidorDen bulgariske stormästaren Alexander Deltjev är en av de ledande experterna på Tajmanov-varianten i Sicilianskt, och det är på detta system han bygger sin repertoar för svart efter 1.e4 c5 2.Sf3. Deltjev förordar dragföljden 2...e6 3.d4 cxd4 4.Sxd4 Sc6 5.Sc3 Dc7. Avvikelser från vits sida från och med drag tre behandlas, såsom 3.c3, 3.d3 och 5.Sb5. Bokens titel får tas med en nypa salt, för något säkert sätt att spela Sicilianskt finns förstås inte, men att solida spelare som Petrosjan, Karpov och Anand har spelat de varianter som rekommenderas säger kanske en del. Materialet presenteras på ett nytt sätt, varje del i boken har tre kapitel:


 • Quick Repertoire ger dig typiska idéer, kritiska ställningar och aktuella varianter. De flesta klubbspelare behöver inte mer för att börja spela varianten.


 • Step by Step innehåller mer noggranna analyser med huvud- och bivarianter, och här undersöks så många som möjligt av vits möjligheter. Dessa kapitel kan du använda som en referensbok eller för att lära dig mer.


 • Complete Games: här kommenteras främst relativt färska partier, varav så många som möjligt med Deltjev själv som svart.


  Medförfattaren Semko Semkev (IM) har två stormästarinteckningar och har spelat många år i det bulgariska landslaget. Detta är hans tredje öppningsbok


  Ord.pris: 220:-
  Medlemspris: 187:-


  [Boken finns att köpa på www.schackbutiken.se]