Nyheter


Veckans bok

02-02-2006

The Day Kasparov Quit
and Other Chess Interviews
av Dirk Jan ten Geuzendam1992 fick den legendariske schackjournalisten Dirk Jan ten Geuzendam träffa Bobby Fischer, vilket gav honom idén att samla intervjuer han gjort i schackvärlden i en bok han kallade Finding Bobby Fischer. Den här gången insåg han att när Kasparov avslutade sin karriär innebar det slutet på en epok; det blev ett lämpligt tillfälle att göra en ny sammanställning av samtal med stora schackpersonligheter. Trettio intervjuer tar sin början 1994 med att den oförliknelige charmören och legenden Miguel Najdorf berättar om sitt liv efter att han förlorat allt i andra världskriget och hur han gjorde sin förmögenhet i affärer trots sin totala passion för schack och kvinnor. Sedan passerar i revy både gamla och unga, schackkonstnärer, världsmästare, schackfruar och FIDE-presidenter. Vi får läsa om Leko som när han var femton år reagerade på att Kasparov kunde se sig själv som Rysslands president 2004 med orden: ”Många människor sa omedelbart att de tyckte att det var nonsens. Men jag tycker det är nånting bra, Kasparov har förstått att erövrandet av världsmästartiteln inte är slutet på vägen. Det är viktigt att inte bara göra saker för sig själv utan också för mänskligheten.”


Hur många av er är beredda att ändra åsikt om Kirsan Iljumzjinov, som tydligen har samtalat med Dalai Lama mer än en gång, efter orden: ”Det beror på Gud. Om jag känner att ögonblicket är rätt går jag med i ett kloster.” Robert Hübner har insett att han inte förstår särskilt mycket om schack, Hikaru Nakamura tycker inte att det är någon idé att spela remier, Vassilij Ivantjuk berättar att det inte är lätt att leva med en schackspelare, Anand påpekar att i schack kan vinnaren bete sig precis som han vill, Tajmanov avslöjar att hela hans liv har varit som en enda lång semester...osv osv. Det är väldigt kul att läsa dessa intervjuer, även de som har några år på nacken. Vilka förutsägelser gick i uppfyllelse, vilka oväntade händelser har influerat schackvärlden, vad gick i stöpet trots storartat stöd? Vilka av er kommer ihåg Kasparov Chess Online, Yermolinskys uppgång och fall, Kramniks långa hår, Judit Polgar och lejonungen. Vem av er vet om att Tajmanov fick tvillingar 2004?


Boken är högklassigt producerad och innehåller många bilder som förstärker intrycken från intervjuerna som alla naturligtvis kan läsas fristående, men Dirk Jan menar själv att om de läses tillsammans, så målar de en fängslande bild av händelserna det senaste decenniet.


"When speaking with Dirk Jan ten Geuzendam, players quickly forget that the tape recorder is running and spontaneously share their thoughts, often inspired by his perspicacious remarks. Thanks to his writing talent, the author makes his readers feel and understand why great chess players are true artists."


GM Joel Lautier


[Schackbutiken]