Nyheter


SCHACKNYTT nr 5

24-12-2005

Skriven i den avklingande euforin efter en ännu större och mer påkostad tävling – Lag-EM, tre veckor senare på samma förnämliga spelvenue – kommer här en rapport, eller snarare ett knippe backspegelbilder, från årets SM-tävlingar i Svenska Mässan i Göteborg.
Eller ”Swedish Mess” som nån lustigkurre sa med noll täckning! För arrangemangen var återigen helgjutna och återkomsten till förra sommarens SM-bataljplats bjöd på osedvanligt hög trivselfaktor. Den känsla av nyhetens välbekanta behag som infinner sig vid varje SM – ja, vid varje större turnering med självaktning – hade hunnit bli hemkänsla också. En dèja vu i verkligheten, alltså! Även om ljuset krånglade, dörrvakter försov sig och antalet stulna mobiltelefoner var högre än förra sommaren. Men, shit happens och ett visst svinn får man räkna med – även i dom goaste gubbars – och gummors – huvudstad.


GM Stellan Brynell, Limhamn vann landslagsklassen och tog sin andra SM-titel – knappt men rättvist. Han spelade säkert, var sällan i fara och höll huvudet kallt i inspurten mot mål. Haveriet mot Bosse Lindberg var snarast ett olycksfall i arbetet. Men jag har aldrig sett Stellan så irriterat upprörd som efter dambortsättningen – i tidsnöd, men ändå – mot den unge Sollentunaspelaren. Det var nästan smärtsamt att bevittna. Där anade man för en gångs skull den glöd som gör den på ytan så kontrollerade Brynell till en vinnare – också i trängda lägen. Även om det sagts mig att han bankar bucklor i plåten på sin stackars hemdator när han förlorar på tid i bullet på ICC. I de lugnaste vattnen …!


ur SchackNytt nr 5 - SM 2005 av ANDERS SANDSTRÖM


[www.schacknytt.com]