Nyheter


Recension: Play the King's Indian - Gallagher av Oskar Hall

18-07-2005

Play the King's Indian är skriven av GM Joe Gallagher - en passionerad anhängare av kungsindiskt. Det märks tydligt att Gallagher har stor erfarenhet av öppningen och han förmedlar på ett mycket underhållande sätt såväl svarts långsiktiga strategier som många nyttiga (framförallt taktiska) tips och tricks.


Det märks att det handlar om ett genuint intresse för öppningen och inte om ett sätt att tjäna lite enkla pengar m h a Fritz och databasdumpar. Stampartierna är mycket grundligt analyserade och oftast underhållande och illustrativa för öppningens natur. Ett annat plus är att många av bivarianterna inte slutar med "oklart" eller "litet plus för svart" utan illustreras med ett helt parti, jag uppskattar det eftersom det ger inblick i vilka sorters mittspels- och slutspelsställningar som ofta uppstår och hur de ska behandlas. Något som tilltalar mig väldigt mycket med den här boken är att tonvikten ligger på ideer istället för varianter en masse att lära sig utantill. Nuförtiden har kungsindiskt ett lite suspekt rykte inom den yppersta schackeliten och Gallagher försöker inte, som många andra författare, hävda att alla varianter leder till lika spel eller till och med fördel för svart, snarare kan boken ses som en receptsamling med varianter som ger ett spel som tilltalar den typiske kungsindiskspelaren.


"Play the King's Indian" riktar sig framförallt till spelare med viss erfarenhet av kungsindiskt och bryr sig inte om att motivera varje drag i början av partiet. Saknar man erfarenhet av öppningen eller viss spelstyrka är nog snarare föregångaren "Starting Out: The King's Indian" att rekommendera.


Boken passar troligen spelare mellan 1700 och 2300 bäst men jag tror även att starkare spelare kan uppskatta den, om inte annat för att Gallagher är riktigt rolig.


[Läs mer om boken i bokshop]