Nyheter


SchackNytt nr 2/2005

26-05-2005


Jag har märkt att ingen kommenterat den stora skandalen under avslutningsronden i Rilton Cup i år. På första bordet spelade Volkov vit mot Glejzerov och efter blott åtta drag var remin ett faktum. Det går väl att förstå spelarnas agerande. Volkov säkrade i princip förstaplatsen. Det skulle mycket till om någon skulle få fler kvalitetspoäng. Glejzerov riskerade att komma på tredje plats istället för andra. Så vad hade Volkov att spela för egentligen?


Han hade redan vunnit tävlingen. Pengarna var hans, och startpengarna i Rilton är såpass låga att de inte motiverar till kamp (?). Många GM erbjuds 2-3000 kr plus hotell.


Glejzerov är den spelartypen som aldrig gör något själv i partierna. Om man spelar fredligt mot honom blir det med största sannolikhet remi. Han lever på att utnyttja aggressiva spelares ouppmärksamhet. Om Volkov bjuder remi så vet ju Glejzerov att han inte kommer att kunna vinna partiet.


Men det är ändå något som inte stämmer. I sista ronden av Sveriges viktigaste öppna turnering så tar förstabordsspelarna remi efter åtta drag. Det är den stora finalen och blev det stora antiklimaxet. Jag föreslår att turneringsledaren helt enkelt inte bjuder in Volkov eller Glejzerov igen. Den badwill de har givit schacket är svår att reparera. Framförallt får ett sådant beteende inte uppmuntras. Eftersom spelarna själva inte ser mer än till sina egna plånböcker måste arrangörerna ta ansvaret. Klarar de det?


Elitserien är avslutad och SK Rockaden, Stockholm vann i suverän stil utan att tappa någon matchpoäng. Sveriges Schackförbund lägger ner mycket energi på Elitserien. Kanske är det den tävling som de lägger ner flest arbetstimmar på. Hur detta skall gå ihop med att Ingvar Carlsson deklarerade att SSF skall fördubbla medlemsantalet har jag svårt att förstå. Idag har Elitserien minst två sammandrag. I syfte att höja statusen på denna tävling tar Allsvenska kommittén ett extra stort ansvar genom att försäkra sig om att tävlingsarenan håller hög status. AK:s ordförande Göran Terninger åker till platsen flera dagar i förväg och går igenom allt. Sedan betalar Allsvenska kommittén logi för elitseriespelarna när de kommer.


Detta är ett ekonomiskt vansinne. Låt säga att denna onödiga karusell kostar Allsvenska kommittén (AK) 200 000 extra per år. Jag tycker istället att vi låter pålitliga arrangörer sköta sammandragen själva och att klubbarna får stå för sina egna kostnader i Elitserien. De 200 000 kronorna kan istället användas för att arrangera utbildningshelger för våra ungdomar. AK säger att dess budget är i balans. Det stämmer nog, men i så fall säger jag att AK stjäl 200 000 kr från landets allsvenska klubbar. Sänk istället anmälningsavgifterna. En konsekvens av detta blir att statusen sänks på arrangemangen. Men jag tror inte sänkningen blir så stor, och jag tror inte att spelarna kommer att klaga. Om jag tolkar spelarna rätt så är inte valet av spellokal det allra viktigaste. Är bara lokalen tillräckligt stor så att syret räcker till samt spelen och klockorna håller hyfsad klass så är spelarna nöjda.


På detta vis får de flesta klubbar mer pengar i kassan och våra ambitiösa förbundsfunktionärer mer tid till det som är viktigt, nämligen utbildning av nya ledare så att vi på sikt kan bli fler!


När Linaresturneringen var slut nåddes schackvärlden av nyheten att Kasparov skall sluta spela tävlingsschack på hög nivå. Personligen tycker jag att det är tråkigt. Hans partier är ofta intressantare än hans kollegors. Nivån är ofta sagolik. Michael Adams, rankad sjua i världen, uttryckte det på ett bra sätt när han fick reda på det:
”För ett par dagar sedan slog han mig som svart i 26 drag. Såväl på brädet som i efteranalysen såg han absolut allting och jag nästan inget. Och nu skall han sluta spela schack. Vad skall jag säga om det?”
ur LEDAREN av ARI ZIEGLERSchackNytt nr 2/2005

 • LEDAREN: .....5
  av ARI ZIEGLER
 • WIJK AAN ZEE..6
  av ARI ZIEGLER
 • LINARES....24
  av EMIL HERMANSSON
 • HUR VINNER MAN PUBLIKENS RESPEKT?..29
  av MIHAIL MARIN
 • ATT FÖRSTÅ DRAKVARIANTEN I SICILIANSKT DEL1...30
  av EDWARD DEARING
 • KOMBINATIONER......43
  av ARI ZIEGLER
 • MALMÖ OPEN 2005....44
  av ERIK HEDMAN
 • RECENSION..........48
  av RIKARD WINSNES
 • JULPRISTÄVLING - LÖSNINGAR....52
  av BO SJÖGREN
 • TIGER I KATALONIEN............60
  av TIGER HILLARP-PERSSON
 • DET ÄR BARA ATT GILLA LÄGET...62
  av JESPER HALL  [PRENUMERERA >>]