Nyheter


Kasparov slutar som Nakamuras coach

19-12-2011


Nu är det officiellt - Kasparov (t.h.) är inte längre Nakamuras coach. Som den holländska tidskriften New in Chess publicerade den 1 november arbetade den gamle Magnus Carlsens tränare Garry Kasparov med den amerikanske GM Hikaru Nakamura (t.v.). Nu, bara en och en halv månad senare är det officiellt att de två inte kommer att arbeta tillsammans längre. Detta sker efter Nakamuras näst största framgång i London.


Mannen som låg bakom finansiering av detta samarbetet heter Rex Sinquefield. Hans många bidrag till schackspelet är välkända, bland annat Chess Club & Scholastic Center of Saint Louis - kanske den finaste schackklubben i världen, och den nuvarande platsen för den amerikanska mästerskapet.


Sinquefield donerade också generöst till Kasparov Chess Foundation i USA, varefter Kasparov och Nakamura började arbeta tillsammans. Det var en sju dagar arbetspass i New York i december, en månad innan den mycket starka Tata Steel Tournament i Wijk aan Zee i januari. Under evenemanget de två var i ständig kontakt med Kasparov. Turneringen avslutades med Nakamura största triumf hittills.


I 2011 London Chess Classic blev Nakamura näst största triumf hittills med klar andra plats efter Vladimir Kramnik. Men det markerade också slutet på ett kortlivat samarbete med Kasparov, som blev mer än väl uppenbart - för alla som inte hade plockat upp tecken långt tidigare - när Kasparov kom till turneringen. De två sågs inte att tala med varandra, och faktiskt till och med verkade för att undvika ögonkontakt.


Men även innan dess hade Hikaru några inte-så-snälla saker att säga om sin lärare. I en videointervju med Danny King, sänds på den officiella webbplatsen och på Playchess, sade han att det finns något att vinna på hans möten med Kasparov, främst i den inledande förberedelser, men inte mycket annat.


"Jag menar om du tittar på mittspel eller slutspel är jag ganska övertygad om att det finns andra spelare som är bättre än han var, men han kunde få fördelar ur öppningar som var hans främsta styrka."


När Danny King frågade honom om utbildningen skulle fortsätta ändå svarade han:
"Eh ... Vi får se.."

Och det blev ingen fortsättning.