Nyheter


Pressmeddelande 2005-05-09 inför Upsala Allmänna Schacksällskaps /UASS/ 100års firande.

09-05-2005

UASS;s ordförande Thomas Franzén är mycket nöjd med att planerna på en högkvalitativ jubileums-turnering går i lås och kan genomföras som en hyllning till schackets intellektuella stimulans med dynamisk problemlösning , tuffa tävlingsidrott och trevligt sällskapspel dvs alla de aspekter som vi förknippar med schacket i dagens mångfacetterade värd.Under jubileumsbanketten på torsdagskvällen den 12 maj, som är hundraåringens årsdag förövrigt, kommer den spännande och närmast ultimata Uppsalasekelmästerskapet att lottas för att fastställa i vilken ordning och med vilka färger våra kombatanter skall kämpa under helgen. Första ronden startar i nya Hus&Hem Gallerian ”DRAGET” på Stångjärnsgatan under fredagseftermiddagen den 13 maj kl. 16.00 och beräknas vara färdig ca 21.00 för att sedan följas av lika hårda och spännande ronder under lördagen med start 10.00 respektive 16.00 och samma tider även på söndagen. Under ronderna kommer UASS att svara för expertkommentarer och besvara frågor med hjälp av projektorer och datorer och inbjuder samtidigt alla barn som vuxna att få en snabbintroduktion till de spännande vindlingar som kan utspela sig på den 64-rutiga spelplanen. De som önskar kommer även att få möjlighet att prova på eget spel i lämpligt hopsatta provturneringar och därmed vinna priser.
Våra elitspelare som tävlar
om en del prispengar kommer att vara beroende av besökarnas uppskattning eftersom en del av priserna kommer att fördelas efter omröstning som skall utse de två mest skönspelade (och förhoppningsvis spännande) partierna delvis på plats i Draget-gallerien delvis genom UASS hemsida.
Spelarna som ställt upp
på den tuffa utmaningen är följande sextett; Thomas Ernst, 44årig forskare i matematik är internationellstormästare (2546) som förutom t.ex. SM segern 1993 även varit med och vunnit 3 Lag-SM. Bor i Uppsala men representerar Sandvikens SK.
UASS spelarna leds av 45åriga Jan Johansson som är internationellmästare (2463) med en SM seger 1989 och ett otal segrar i KM, DM och UM då han under många år varit klubbens allra starkaste spelare. Vid de två senaste KM har han formligen krossat det lokala motståndet. 63åriga Börje Jansson (2276) (bilden) har vunnit flest SM discipliner; junior-, snabb-, lag- , senior- (1968 & 1970) samt nu senast veteran- (2004) och han bevisar allt som oftast att även en äldre gentleman kan lura de unga och lovande på helpoängen allt som oftast. Thomas Marttala (2309) är en 48årig förskollärare som även han vunnit många KM, DM och UM och har varit en stabil stöttespelare i det allsvenska spelet. Årets UM-segrare var 32-åriga Henrik Lindberg (2286) som därmed tog en av de sista platserna har stadigt utvecklats och tagit ytterligare ett steg på schackkarriären nu när studierna avslutats blir en spännande utmanare som gärna skulle se ett resultat liknande KM-92 då han ”spikade hela staketet”.
Yngste utmanare i fältet
är 28årige Måns Svensson (2280) som ännu så länge representerar Strängnäs och som bland annat med sitt kompromisslösa spel och segrar i UM 2003 och 2004 satt sig i stor respekt bland Uppsalas schackentusiaster.
”- Vi hoppas och tror
att det kommer att bli mycket spännande partier som kan ses live på hus&Hem Gallerian ”Draget” eller genom våra uppdateringar på hemsidan www.uass.nu säger arrangerande Thomas Franzén från hundraårsfirande Upsala Allmänna Schacksällskap.”Pressansvarig:
070 – 537 56 36 Thomas Franzén 018 – 50 50 10
Information Bo Nyberg 018 – 52 43 20