Nyheter


Dansk schacklegend Bent Larsen är död

12-09-2010
Den bästa danska schackspelare genom tiderna Bent Larsen är död.

Stormästaren avled i går torsdag den 9 september 2010 nära Buenos Aires efter en kort sjukdom. Han var 75 år.

Larsen har under många år lidit av diabetes, men om det är orsaken till hans död är ännu inte känt.

Ekstra Bladet's långvariga schackredaktör var det sena 60-talet och upp genom 70 världens bästa turneringsspelare.

- Bent Larsen var i en klass och en modell för en hel generation av schackmästare i världen, säger ordförande i danska Chess unionen, Lars-Henrik Bech Hansen, i ett pressmeddelande.

- Medan han var på topp, vann han turneringar framför världseliten, däribland sju världsmästare, och han var under sin tid ända västeuropeisk utmanaren mot sovjetiska schackdominans. Hans betydelse för schack i Danmark som schackspelare och inspiration är oöverträffad, och hans resultat och man kommer alltid att vara huggen i danska och internationella schackhistoria, säger Bech Hansen.

Stoppad av Bobby Fischer
Larsen förlorade mot Bobby Fischer i semifinals VM-match 1972 när Fischer fortsatte med att i Reykjavik krossa Sovjetunionens Boris Spasskij och blev världsmästare.

Ytterligare två gånger stannade den danska stormästare i semifinal av kandidatturneringen.

Bent Larsen har varit en schacköppning uppkallad efter sig. Det börjar med något okonventionella öppningsdrag B2-B3, som indirekt förbereder ett tryck mot svarts kungställning. Larsen har ett omfattande schacklitteratur bakom sig och var känd för sin pedagogiska förmåga att kommunicera kring idrotten.

Larsen bodde sedan början av 1970-talet i Las Palmas i Spanien, varifrån han flyttade till Buenos Aires med sin argentinska fru 1982.


Källa: ekstrabladet