Nyheter


Experts vs. the Sicilian

12-11-2004

VECKANS BOK
Experts vs. the Sicilian
red: IM Aagaard & IM Shaw
2004
engelska
Sicilianskt är många vitspelares mardröm. En del försöker kringgå problematiken genom att spela anti-sicilianska varianter, men sen finns det många som försöker få en fördel mot det, och det enda sättet som duger då är 3.d4 och öppet Sicilianskt. Det går åt åtskilliga timmar åt att knäcka en variant som Najdorf. För många av oss är det nästan en omänsklig uppgift. Varför inte då läsa om hur Thomas Luther, stormästare från Tyskland, (med framgång) har spelat hela sitt liv mot det? Han rekommenderar 6.Lg5 (huvudvarianten). Draken är en annan förstörare av nattsömnen. Stormästaren Golubev från Ukraina är en känd drakexpert (Easy guide to the Dragon). Här skriver han hur vit med 9.0-0-0 kan räkna med att sätta press på svarts ställning. Scheveningen är en variant som aldrig förlorar popularitet. Hur skall man få fördel mot det? Den litauiske stormästaren Gavrikov föreslår Keresangreppet 6.g4! och det är nog i ärlighetens namn det som svartspelarna fruktar mest. Jacob Aagaard, som har skrivit boken Easy Guide to the Sveshnikov, beskriver här hur vit kan få fördel mot hans egen favoritöppning. Han rekommenderar 9.Lxf6 följt av 10.Sd5.Så här håller det på. Den här boken är ett hyperaktuellt svar på hur vit kan uppnå fördel mot alla sicilianska varianter. Det är svårt för en person att hålla koll på allt själv, så istället har förlaget Quality Chess samlat de främsta experterna på respektive variant. På detta vis har man skapat en långlivad guide för vitspelare som är ute efter blod.Peter Wells, stormästare från England, anses som en av världens absolut främsta öppningsteoretiker. För några år sedan kom hans digra bok om Richter-Rauzer. Han har brottats med öppningen länge och nu har han fått ta sig an den med vits ögon. Resultatet har blivit gediget. Med det aktiva 6.Lg5 (Rauzer-angreppet) åtföljt av aktivt spel mot den klassiska uppställningen kan vit hoppas på fördel.
Peter Heine Nielsen, rankad 39:a i världen, skriver om Accelererad Drake.
Sune Berg Hansen, stormästare från Danmark, skriver om Kan och Tajmanov, och hans kapitel är även lysande på att beskriva skillnaderna mellan de två systemen.Alexander Raetskij har skrivit en bok om Sicilianskt fyrspringarspel. Här berättar han om vits bästa system mot det.
Jan Pinski, IM från Polen, har skrivit en bok om Kalasjnikov. Här ger han taktfasta råd om hur man kan få bukt med denna svårspelade variant.
IM John Shaw, som har två GM-inteckningar, skriver om hur man hanterar svarts udda varianter.
Allt som allt ett underbart hjälpmedel för klubb- och turneringsspelaren i jakten på de sköna vinsterna.


288 sidor[bokshop]