Nyheter


OS-fiaskot av Kent Jägerflod

04-11-2004

För undertecknad och klubbkamraten Ingvar Andreasson som under en vecka besökte schack-OS på Mallorca blev detta en stor besvikelse.
foto: Ari ZieglerI det alltför trånga spelkasinot i Calvia där striden om OS-medaljerna utkämpades fanns ingen möjlighet för åskådarna att följa spelet på nära håll. I lokalen där herrtävlingen spelades förvisades åskådarna upp till en läktare, ungefär 50 meter från närmsta parti.Från läktaren gick det inte ens att se var någonstans det svenska laget höll till. Inte heller damtävlingen kunde följas på nära håll. Endast 5-6 partier av de omkring tre hundra partierna i varje rond kunde följas på demonstrationsbrädena. Inte heller kunde jag hitta någon rondtabell så man kunde kolla upp resultat och ställningen i tävlingen. För det senare reserverar jag mig dock då jag inte letade i varje liten vrå i de utspridda lokalerna.
För detta undermåliga arrangemang tog man 10 Euro(90kr) i entré.
foto: SchackcentralenDet enda positiva med mitt enda(!) rondbesök var en trevlig pratstund med vår alltid sympatiske stormästare Ulf Andersson (bilden).
- Detta är ett av de sämsta OS jag deltagit i, tyckte Uffe. Inte ens vi spelare som var spellediga fick komma in och följa våra lagkamraters partier,förklarade Uffe som har massor av OS bakom sig ända sen början 70-talet.
- Lokalutrymmet är alldeles för litet för så många lag.
Och att ta entré av åskådarna är också mycket ovanligt, menade Uffe som också verkade mycket besviken.Då detta var mitt första schack-OS någonsin kommer jag att tänka mig för mer än en gång innan jag besöker nästa OS som kommer att spelas i Italien om två år.
För dig som tänker besöka nästa OS rekommenderar jag att kolla upp hur arrangemanget kommer att genomföras så du inte riskerar att gå på samma nit som Ingvar och jag som istället fick ägna oss åt bad och utflykter på Mallorca. De som följde spelet hemifrån på Internet fick säkert se mycket mer schack än vi som rest flera hundra mil.Jag vill också råda Sveriges representat i Fide att påpeka dessa brister vid Fides nästa sammanträde. För schackets bästa bör allt göras för att skapa så mycket goodwill som möjligt kring OS genom att så många nöjda åskådare som möjligt kan njuta av världens största schackarrangemang på plats.[OS 2004]