Nyheter


OS-start: Exklusiva bilder från Calvià av Ari Ziegler

15-10-2004


Norrmänen visade en enorm anpassningsförmåga. Blott 10 minuter efter att vi anlänt så hade de bytt om till shorts och var installerade hos den lokala restaurangen för ett litet mellanmål innan kvällens middag.
Invigningen 14/10 präglades av karnevalstämning. Artister av olika slag befolkade strandpromenaden. Det var personer på styltor, i traditionella kläder, musikanter osv.
Därefter vara det dags för tal. Calvias borgmästare höll ett lysande tal. Stolthet över traditioner skall blandas med nya intryck från hela världen, och nu skall kommunen satsa på schack på alla nivåer i samhället.
Efter talet var det en musikinstallation som avlöstes av en futuristisk dans genomförandes av den största kasperdocka jag någonsin sett. Den var säkert fem meter hög. Det var strapetsformationer mm. Det hela avslutades med ett traditionellt fyrverkeri. Spanjorerna är oöverträffade i världen vad fyrverkeri beträffar. Det hela har utvecklats till en konstart. Allt gick i vitt och konnösörerna smackade med läpparna. Smällarna var oerhört kraftiga. Folk som har varit med om krig uppskattade nog inte det. Själv tycker jag inte om fyrverkerier. Man bränner pengar i luften. Det är bättre att skänka dem till välgörande ändamål.Arrangemangen har sina plus och minus. Spellokalen är något för liten, och spelarna bor på 10 hotell runtomkring. Sveriges lag får sätta sig i bussen klockan två för att hinna till ronfrn klockan tre. Ett stort minus.När det gäller administrationen så har spanjorerna mycket att lära av oss nordbor. Vi fick vänta i en timmer för att få biljett till bussarna som skulle föra oss till hotellet. Rumäniens lag fick vänta i tre timmar. Först sa de att de måste köa. När de köat i tre timmar frågade kvinnan bakom datorn varför de stått i kö. Allt var förbetalt och det var bara att sätta sig i bussen.Spanjorernas ovana märks främst i att ingen vågar ta egna beslut eller risker. Det resulterar i omständiga rutiner. Vi fick våra passerkort efter ungefär 2 timmars väntan totalt. En lokal polis var tvungen att utfärda stämplar...
I vårt hotell har en sydafrikan blivit av med sitt pass som han lämnade in i receptionen...Väl framme i spellokalen måste alla gå igenom metalldetektorer. Spelarna kommer snabbt igenom men publiken måste vänta en halvtimme i kö innan de kommer in. Detta drabbar även lagledarna eftersom man inte få ha med sig några väskor in eller dylikt igenom metalldetektorerna. Lagledarna är därför hänvisade till samma kö som publiken eftersom det finns blott en scanner.Spelsalen är så liten att publiken inte får gå in och se. När man blir klar med ett parti får man inte stanna kvar och titta på sina lagkamrater eller några andra.Antalet livebräden är inte så stort, så jag tycker lite synd om publiken som är här och betalar.Ett plus är att ronden har startat i tid.[OS 2004]