Nyheter


Intervju med Norges förbundskapten Ari Ziegler

12-10-2004

Norges damlandslaget har fått en ny förbundskapten. Svensk IM Ari Ziegler, som i Elitserien spelar för Skara SS, kommer att leda laget i Schack-OS. Årets största schackevenemang börjar om två veckor i Spanien.Schackcentralen (SC): Hur gick det till att du blev vald för förbundskapten? Visste du om detta tidigare? Vilka var med och konkurrerade om uppdraget?

Ari Ziegler (AZ): Deras tidigare förbundskapten blev antagen på en utbildning och blev förhindrad att vara med.
NSF kontaktade andra tänkbara i Norge, men det var inga högrankade som kunde. Till slut valde de att gå utanför rikets gränser. Jag var nog den förste och ende svensk de frågade.

SC: Hur känns det att få ett så förtroendefull uppdrag?

AZ: Förtroende är ett bra ord. Att få ett uppdrag är egentligen inte så mycket värt. Det gäller att ha kvar förtroendet efter fullgjort uppdrag. Både NSF och damlandslagets önskemål skall tillgodoses.

SC: Känner du dig redo för din nya roll?

AZ: Ja.
Jag har varit lagledare i många år och är intresserad av
prestationspsykologi alltsedan 1994. Jag hoppas kunna använda såväl teoretiska som praktiska erfarenheter på ett bra sätt. Alla landslag består av duktiga individualister med olika drivkrafter. I lagidrott är ledarens roll att synkronisera dessa drivkrafter så att de riktas mot ett gemensamt mål.

(SC): Känner du spelarna och deras kvalitet?
AZ: Nej. Jag har endast träffat laget vid ett tidigare tillfälle. Jag höll en tvåtimmarslektion om Kungsindiska mittspel i våras.
Jag har ej heller tittat på deras tidigare partier.

(SC): Hur kommer ni att använda den tiden fram till tävlingens början? Kommer ni att ha läger mm? När åker ni till Spanien?

AZ: Vi har börjat med lite e-postkontakt. Jag har presenterat mina idéer och de har kommit med personliga reflektioner kring dessa. Den nionde oktober skall
vi träna och diskutera. Vi åker den 14:e oktober.

SC: Vilka är dina förväntningar på laget inför tävlingen? Vad kommer du att bidra med?

AZ: Jag hoppas att alla i laget skall orka göra sitt bästa i alla matcher. Det kan leda mycket långt...
Mitt bidrag kommer att se olika ut för olika spelare men principen är att fokusera på de positiva tankarna under tävling och att blockera bort de negativa.


Norges OS-damlaget
1. Ellen Hagesæther 2188
2. Silje Bjerke 2094
3. WFM Sheila B Berntsen 2107
4. Gro Ferkingstad 1992
[OS-presentation][Norsk OS-sajt]