Nyheter


Europacupen, slutrapport av Björn Gambäck

11-10-2004

Efter tre inledande förluster mötte Kristallen tävlingens svagaste lag i rond 4, turkiska Marmaris med fyra ganska unga tjejer. Tre av dessa förlorade snabbt (mot Borislava, Emilia och Petra), endast förstabordsspelaren bjöd Eva lite motstånd men spelade bort sig i tidsnöden. 4-0, alltså!Samtidigt gjorde Limhamn en bra match mot topplaget Ladya Kazan (RUS). Att Conny Holst hade två merbönder mot sistabordspelaren Charlov (2613...) och att Stefan Schneider kunde ha forcerat remi hjälpte dock inte. Till slut var det bara Brynell och Ahlander som tog halvpoängare (1-5).
I rond 5 åkte Limhamn på ännu en "hedersam förlust" (2-4), mot vitryska Vesnianka Minsk. Schneider mattade sin motståndare med torn, springare och löpare; Brynell och Peter Berntsen spelade remier. Kvar satt till slut Magnus Eriksson och var tvungen att chansa för att försöka vinna ett remiaktigt slutspel... och förlorade.Kristallen mötte det svagaste av tre(!) lag från Serbien-Montenegro, Jugovic Kac och såg ut att vinna efter det att Vickan offrat sig igenom och vunnit samt Bori och Petra spelat remier - och Eva hade vinstställning... men hon rörde fel pjäs, var tvungen att flytta den och förlorade: 2-2.
För första gången spelades Europacuperna för män och kvinnor på samma plats, men dock spridda över tre salar i ett stort hotellkomplex. I den finaste salen fanns herrarnas 12 toppmatcher - och här huserade också de tre svenska domarna, Johan Berntsen, Ronny Andersson och Björn Gambäck. Övriga herrmatcher spelades i en sal i andra änden av en lååång korridor. Även damerna spelade i den delen av byggnaden, men i ett mindre rum med dålig luft (vilket nog var en del av förklaringen till att det blev många bortsättningar i slutet av partierna!). Efter sina dubbelförluster hade Limhamn i rond 6 hamnat i sal 2, varför jag inte såg något av deras partier mot Helsingforslaget Mattby. Efteråt mötte jag dock finnarna som jublande glada(!) förklarade att Sverige vunnit med 3½-2½. Ännu en etta av S.Schneider, liksom av M.Eriksson, samt remier av Brynell, Ahlander (bilden) och Holst.För Kristallen blev det ännu en oavgjord (2-2) med mersmak, mot israeliska Herzliya. Viktoria krossade Irina Botvinnik på bord 1 efter pjäsoffer följt av damoffer för matt (trots det vann Botvinnik sedan pris som bästa förstabordsspelare och tog en WGM-norm). Borislava vann ett parti mer i hennes stil: motståndaren drog igång ett angrepp, men Bori flyttade lugnt runt sina springare och kom bättre för varje drag. En klassisk motstöt i centrum raserade sedan svarts ställning. Tyvärr blev det inga fler poäng och därmed var det klart att KSK skulle komma på åttonde plats i tävlingen... eller tvåa av de tre amatörlagen, om man så vill (före Jugovic, men efter Herzliya - och före de turkiska småtjejerna, men efter de sex rena proffslagen: tre ryska, två serbiska och ett georgiskt).
Lottningen för slutronden gav en (o)lustig landskamp: bägge svensklagen ställdes mot NTN Tbilisi från Georgien. För Kristallens del innebar det möte med de topprankade vinnarna - och endast Viktoria (i storform inför OS) tog poäng, mot Dzagnidze E2484: ½-3½. Limhamn var lika chanslöst: remier av Brynell och P.Berntsen (1-5).De svenska placeringarna (26. Limhamn, rankade 22 och 8. Kristallen, rankade 9) blev därmed ungefär som förväntat. Bästa poängplockare blev Viktoria Johansson (3/6) resp. Stefan Schneider (4/7).Även herrtävlingen vanns av det topprankade laget: regerande mästarna NAO Paris, dvs franska landslaget förstärkt med världsstjärnorna Adams, Grischuk, Vallejo Pons och Radjabov... den ordinarie förstabordsspelaren
Kramnik var ju upptagen på annat håll... (miljardärskan Nahed Ojjeh - änka efter en saudisk vapenhandlare och dotter till Mustapha Tlass, Syriens fruktade försvarsminister / chef för säkerhetspolisen - har onekligen köpt ihop ett halvhyfsat schacklag...).

[Läs Björn Gambäcks rapport rond 1-3]

[officiell site]